Udstyr til ståluld billeder

For at tage disse billeder skal du bruge få ting.

  1. Et piskeris, (eller lignende trådbeholder) hvor der er et “øje” i enden. Altså et hul, så man kan binde en snor eller gerne tynd wire fast til.
  2. En snor eller tynd wire som beskrevet for oven.
  3. Et hvilket som helst kamera. Et spejlrefleks, er dog at foretrække, for at få et bedre billede.
  4. Et stativ eller en meget rolig hånd (det er dog meget svært), så billedet er knivskarpt, da den mindste rystelse vil gøre gnisterne slørede.
  5.  Ståluld. Gerne så “fint”, som muligt, da det vil brænde bedre i forhold til det mere grove.
  6. En lighter.

 

Det man skal bruge koste under 100 kr. Ståluldet kan købes i diverse byggemarkeder, så det er utrolig nemt at finde. Kan evt. købes billigt i Jem og Fix.

Fremgangsmåde

Man river et stykke af ståluldet og river gerne dette godt fra hinanden. Det vil gøre at de små stykker brænder bedre i forhold til et stort stykke. Derefter putter du det ind i piskeriset, så det gerne sidder tæt sammen og godt fast. Husk at binde snoren fast til piskeriset, så man kan svinge det ordentligt. Ellers kommer gnisterne for tæt på en, hvis man bare holder piskeriset i hånden. Nu tager du lighteren og tænder noget af ståluldet. Der vil ikke gå ild i det, som man vil tro. Der vil kun komme nogle gløder/gnister. Det man skal gøre nu er at man skal svinge det hurtigt efter, da det så vil begynde at brænde. Dette sker på grund af mængden af ilt, der pludselig kommer under svinget.

Fokus

Det er utrolig vigtigt, at man finder det rigtige fokus, FØR man tænder ståluldet. For at finde det rigtige fokus få da en ven til at stå foran kameraet og oplyste sit ansigt med en lommelygte eller sin telefon. Når fokus stod knivskarpt sættes kameraet på manuel fokus, da kameraet ellers vil autofokuserer før man tager billedet.

Hvilke indstillinger skal man så bruge

Dette spørger folk også altid efter. Det er utrolig svært at svare på, da situationen bestemmer. Det bedste tidspunkt at gøre dette om aftenen/natten, da gnisterne virkelig får sin tydelighed på billedet på dette tidspunkt. Angående de forskellige indstillinger anbefales at bruge ISO 100, så man ikke får støj på billedet. Blænden anbefales til at sætte mellem f7-f11, så man får en god dybde i billedet. Lukketiden sættes til alt mellem 3 – 10 sekunder. Det kommer an på de andre indstillinger om det bliver for lyst eller for mørkt på det givne tidspunkt.
Man kan også bruge BULB funktionen, så man virkelig kan starte og slutte billedet på det rigtige tidspunkt. Billedet skal gerne “slutte”, når det stopper med at brænde.

Brug gerne en fjernudløser, enten trådløs eller en med kabel.

Svinget

For at få et fedt billede kan man lave svinget på forskellige måder. Det kan være det “normale” sving, men man kan også svinge ståluldet over hovedet. Det skal man dog lige passe lidt på med.
Man kan også dreje rundt, mens man svinger ståluldet. Så får man en fed effekt.
Man kan faktisk svinge det på den måde man nu synes er bedst.

Sikkerheden

Man skal altid passe på når man leger med ild. Derfor skal man være varsom, når man laver dette trick. Derfor anbefales at man har hue, handsker, en jakke og ikke mindst påsikkerhedsbriller. Man skal også passe på hvor man gør det henne. Der skal helst ikke være brandfarlige eller tørre ting tæt på. Derfor er det dumt at gøre i skove, marker osv. Man kan altid have noget vand med for en sikkerhedsskyld, og gerne en mobil så man kan ringe efter hjælp, hvis uheldet skulle være ude.
Og en sidste ting er vinden! Man skal lige tænke over om gnisterne tages med vinden, og hvilken vej er så det.

Steder

Når man skal tage billedet skal man også tænke over hvor det skal tages. Et godt sted er i en tunnel, så man får det fede effekt, når gnisterne rammer muren, så der dannes en ramme af gnister. Man skal dog lade vær med at bruge en tunnel, hvor lygterne virker, da det er som lysspots i billedet. Man kan også tage de på kæmpe områder, og gnisterne op i flere meter. Et andet sted som vil give nogle fantastiske effekter er ved en sø, hvor man kan få spejlingerne med. Ellers skal man bare tænke på nogle fede steder, og så gøre det.

Dette er kun en vejledning, prøv dine egne indstillinger.