Den blå time

Den blå time er et helt specielt tidspunkt for at fotografere. Himlen skifter til en smuk nuance af blå, og lyset er blødt og lækkert, så du ikke skal spekulere så meget på hårdt lys og skygger.

To gange dagligt – lige før solopgang og lige efter solnedgang – oplever du den blå time. Det varer 20-40 minutter alt efter vejret og hvor i verden, du befinder dig.

Tjek hvornår solen står op og går ned i dit område, og planlæg at være der i god tid.

  1. Skyd lukkertidsprioriteret S / TV

Solen er gået ned, og selvom det ikke er helt mørkt, har du brug for en langsom lukkertid for at lys nok ind i dit kamera. Med lukkertidsprioriteret indstiller du manuelt lukkertiden – ét til seks sekunder giver gode resultater. Kameraet vil så vælge blænden for dig (og ISO, hvis du vælger auto ISO). Det gør opgaven lidt lettere.

  1. Brug fjernbetjening eller selvudløser

Når du trykker på udløseren, vil du ryste kameraet og få uskarpe billeder. Brug en fjernudløser eller sæt kameraets selvudløser til 2 sekunder.

  1. Brug stativ

Når du bruger en lang lukkertid, vil et stativ hjælpe dig til skarpere billeder.

  1. Skyd i raw

En rawbillede giver dig de bedste muligheder for at redigere i billedet efterfølgende, hvis din eksponering ikke var helt perfekt. Men du kan også sagtens få gode skud i jpg, hvis dit kamera ikke kan andet.

  1. Fang lyset

Vælg et motiv med elektriske lys, det giver lidt liv og drama i billederne, og det gør det lidt lettere. Men pas på med ikke at stå for tæt på lyskilder, for så risikerer du lens flare.

  1. Fang refleksionerne

Motiver med vand og lys bliver smukke i den blå time. Så kommer refleksionerne rigtig til sin ret.

Hvad skal du fotografere i den blå time?

  • Bymotiver
  • Trafikerede gader
  • Strande
  • Havne og marinaer
  • Broer

Denne side er kun tænkt som inspiratio og evt. huskeliste.

Vores “egne måder” går man sjældent forkert af.